Hyperhidros är den medicinska termen för överdrivna svettningar. Uppskattningsvis är 1-3 procent av befolkning drabbad av denna sjukdom. Det finns symptomlindrande och effektiva behandlingar, bland annat botox.

woman with hyperhidrosis sweating.Svett är en livsviktig funktion som rensar kroppen på slaggprodukter och reglerar kroppstemperaturen. Alla människor svettas och det är helt naturligt, men för vissa är det besvärligt. Om du lider av hyperhidros svettas du mer än vad som är normalt. Detta är oftast mycket jobbigt och ibland problematiskt i vardagen. Det finns dock flera åtgärder för att lindra symptomen. Här kan du läsa mer om sjukdomen samt vad du kan göra för att minska svettningarna.

Vad är hyperhidros?

Den medicinska termen för överdriven svett är hyperhidros. Generell hyperhidros drabbar hela kroppen och lokal hyperhidros drabbar en viss kroppsdel. Vanliga kroppsdelar som drabbas är händerna, fötterna, armhålorna och ljumskarna. Den vanligaste orsaken är att svettkörtlarna är överaktiva. Detta leder till onormalt mycket svett vilket i sin del leder till ökad törst.

Vanliga symtom

Det finns ingen exakt definition av hur mycket du måste svettas för att det ska klassas som hyperhidros. Om du upplever att du lider av överdriver svettningar är det viktigt att du går till en läkare som kan fastställa en diagnos samt rådgöra vilken medicinering som lämpar sig bäst. Sjukdomen drabbar ca 1-3 procent av befolkningen och det är lika vanligt bland män och kvinnor. Symptomen kan ibland försvinna eller avta med åren. Vanliga symptom är:

  • Överdrivna svettningar.
  • Hudskador eller infektioner på grund av svettningarna.
  • Problem att skaka hand med andra människor och andra sociala problem på grund av oro för svett.

Så lindrar du hyperhidros

Det går inte att bota sjukdomen, men det finns behandlingar är symtomlindrande. Det är viktigt att rådgöra med läkare om vilken behandling som är bäst för dig. Det finns många orsaker som kan framkalla ökade svettningar, bland annat stress, och därför är det viktigt att än läkare fastställer diagnosen. Botox, en förkortning för Botulinumtoxin, är en välbeprövad och effektiv behandling för hyperhidros. Områdena med överaktiva svettkörtlar behandlas med botox vilket minskar deras aktivitet. Botox kan ge kortsiktiga biverkningar, men dock varken långvariga eller farliga bieffekter. Läkare kan skriva ut deodoranter, mediciner och antiperspiranter som är starkare än de som du kan köpa på apoteket. Det finns även Jontofores som är en patenterad teknologi, en så kallad Electro Antiperspirant, som är särskilt utvecklad för att behandla hyperhidros.

Stäng meny