Frystorkad mat låter förstås inte som den största kulinariska njutningen en människa kan åtnjuta. Men det är oväntat bra med frystorkad mat: och är det i en kris kanske det inte spelar så stor roll vad det smakar. Det viktiga är att du får i dig all näring och att den är lätt att förvara.

Coronakrisen har satt sina spår i vårt beteendemönster. Vi undviker kollektivtrafiken i den mån det går, vi försöker hålla avstånd och vi träffar inte lika mycket människor. Fler och fler börjar köpa frystorkad mat och andra preppingvaror för att säkerställa att vi klarar oss själva i en längre period om det skulle bryta ut en ny våg. Men framför allt kanske krisen i det långa loppet har öppnat ögonen för att det finns fler kriser framför oss. Än förstår vi inte vidden av en klimatkris och vilka faror de kommer eskalera i.

Att preppa inför en kris?

Det har blivit allt vanligare att på olika sätt ”preppa” för att klara sig undan längre och kortare kriser. Egentligen är inte prepping ett nytt fenomen, snarare har den fått ett stort uppsving de senaste åren. I och med Brexit var det många som fick upp ögonen för prepping då medierna rapporterade om hur folk började fylla sina skafferier med frystorkad mat och konserver för att klara av eventuell finanskris och annat som kanske inte alltid går att förutse. Nu under corona är det alltså folk som har fått upp ögonen ännu mer för vad fördelarna är med att förbereda sig. Experterna ser till och med en demografisk skillnad och har märkt att även kvinnor har börjat preppa i större utsträckning än tidigare.

Men det är inte bara preppers som fyller förråden med frystorkad mat. Faktum är att det är en erkänd metod både bland extremsportare, löpare och folk som campar. Det är lätt att bära med sig och så länge det finns tillgång till vatten är det ett smart alternativ att ta med sig. Inte minst för den som fjällvandrar och har tillgång till bergens rinnande vatten har stor glädje av frystorkad mat.

Stäng meny