Hösten för med sig mycket positivt. Mysiga kvällar framför en film, löpturer under krispiga morgnar och mustiga grytor till middag. Dock är det många som förknippar hösten med mörker, nedstämdhet och brist på motivation. Kan ens humör påverkas beroende på årstid?

Ja, det är möjligt. Enligt Vårdguiden kallas det för årstidsbunden depression och det är särskilt förekommande i länder som Sverige som har så pass distinkta skillnader årstiderna emellan. Kort sagt beror det på att dagarna blir kortare och nätterna längre. För många är det just därför som vinterhalvåret är extra tungt. Man kan få symptom som att vilja sova mer eller tappa motivation att göra saker.

Går att bota

Om du känner att hösten är extra tung ska du veta att det går att få bort den där jobbiga känslan. Det bästa är att du inte ens behöver några mediciner för att bli kvitt ångesten, vanlig träning i kombination med bra mat och mycket sömn kan få dig på fötterna igen. Även fast man kan känna sig matt och trött efter ett träningspass är det alltså ändå ett bra sätt att få upp energin. Om du motionerat under dagen kommer du sova bättre och vakna mer utvilad. Det krävs med andra ord inte särskild supermetod för att klara av att möta hösten med storm. Självklart finns det kringliggande faktorer som kan spela en roll i ens mående, men de är inte alltid lika erkända att vara fungerande. Metro skrev nyligen en spännande artikel om detta. I artikeln har de intervjuat en psykolog som svarar på myter kring just höstdepression. Känner du för att fördjupa dig i vad som är sant och falskt rekommenderar vi att du läser den. Där svarar de bland annat på vad som gäller med olika vitaminer och huruvida ljus faktiskt är något som påverkar ens mående.

Stäng meny