Oavsett om du äter rätt och tränar bra – blir du inte hälsosam i den riktig bemärkelsen förrän du också tar tillvara på din sömn. Men hur sover du bättre om natten egentligen? Bland annat genom att slappna av några timmar innan sänggåendet, och att sedan lägga dig i en riktigt skön säng.

Sängar från Sängvaruhuset Elgen finns i många utföranden och i välkända kvalitetsmärken. Att sova gott är viktigt för hälsan, och med rätt säng är du en bit på väg mot en bättre sömn. Här kommer några väl valda tips för att sova bättre om natten.

sängDet finns mycket du kan göra i ditt sovrum för att sova bättre. Det kan handla om allt från att öppna fönstret några timmar innan sänggång för att säkerställa rätt temperatur. Vi sover bättre när det är svalt i sovrummet. Med rätt rullgardin, mörkläggningsgardiner eller täta persienner kan du dessutom se till att det är mörkt i rummet, något som gör att du inte störs av morgonljuset eller ljus från gatlyktor ute. Fler tips går det att läsa om i en artikel i MåBra:

  • Sätt telefonen på flygplansläge för att inte störas av notifieringar och sluta upp med att scrolla igenom sociala medier innan du lägger dig.
  • Investera inte bara i en ny, skön säng, utan även i nya lakan och en skön kudde som ger rätt stöd åt din nacke och huvud. Då slipper du eventuellt få nackspärr dessutom.
  • Undvik kaffe ett par timmar innan det är dags för läggning. Glöm heller inte att anti-deppressiva och p-piller kan minska kroppens förmåga att bryta ned koffein, så kolla att du inte dricker kaffe sent på eftermiddagen för att slippa problem.

Mer om sömntips kan du få här i Expressen.

Sov bättre om natten

I en artikel i 1177 Vårdguiden går det att läsa om tips för att sova djupare, längre och vakna mindre under natten. Det handlar om flera olika saker, som att dricka färre koppar kaffe om dagen, inte dricka alkohol i samband med sänggående, undvika tupplurar och försöka att röra på dig så mycket som möjligt under dagen.

Det finns olika metoder som du kan pröva för att varva ner inför natten. Pröva dig fram för att se vad som kan hjälpa. Ett varmt bad, en kopp varm mjölk eller kamomillte kan kännas rogivande. Att vara lagom mätt när du lägger dig är bra för sömnen – 1177.se

Sömnproblem kan bero på flertalet olika orsaker, både fysiska och psykiska sjukdomar. Har du ont i dina leder är det kanske inte så konstigt att du sover sämre, och om du har kramp i benen likaså. Eller ångest och tvångstankar för den delen. Oro och stress är andra faktorer som kan göra att du sover sämre, eller inget alls vissa nätter. Det är viktigt att skriva upp dina tankar kring detta för att kunna göra något åt dina problem, kanske börja säga nej på jobbet om det känns som det är för mycket, eller ta kontakt med en vårdcentral för att få hjälp och lindring av symptom på grund av sjukdomar.

Stäng meny