Du som lever ett hälsosamt liv har säkert koll på både träningen och kostens inverkan på hur vi mår? Om inte är det bra att läsa på för att säkerställa att hälsan går först.

springturVilka kosttillskott är bra att få i sig när du tränar? Och vad är det viktigt att din kost innehåller för ämnen och vitaminer för att du ska kunna bygga muskler? Ett som är säkert är att kosttillskott som vitae pro innehåller essentiella vitaminer och mineraler, vilka tillsammans verkar för att bibehåll din kropps naturliga funktioner. Det är allt från viktiga omega 3-fettsyror, vitamin C, D och E samt selen.

Rörelse i vardagen

På Livsmedelsverket finns följande rekommendation för vardagsmotion:

Rör på dig minst 30 minuter varje dag! Ta till exempel raska promenader och minska stillasittandet genom att ta korta aktiva pauser – Livsmedelsverket

Det handlar att ta trapporna i stället för hissen när möjlighet finns. Att cykla eller promenera till jobbet för att få upp pulsen, att hoppa av några hållplatser för tidigt för att gå sista biten till skola och jobb – och att framförallt hitta en motionsform som passar dig, som just du tycker är riktigt rolig. Om du inte tycker det är roligt att gymma, finns det gott om andra alternativ att prova på. Det viktiga är att röra dig minst 30 minuter varje dag och då höja pulsen så att kroppen kommer igång, det gör att du löper mindre risk för en hel massa farliga sjukdomar. Sitt med andra ord inte stilla i flera timmar i sträck.

Rätt mat när du tränar

grön matVad ska du då äta för att både må bra och optimera effekten av din träning? I en artikel i Topphälsa.se går det att läsa om hur du bör få i dig flera olika typer av näringsämnen. Detta är några av tipsen:

  • Bönor, linser, ärtor och andra baljväxter – kokade, i biffar, grytor, soppor eller som röra.
  • Fullkornsbröd med fibrer och gärna både frön och nötter i.
  • Fisk och skaldjur för att få i dig både protein, omega 3-fett, D-vitamin, selen, järn och viktig jod. Ät gärna 2–3 gånger i veckan.
  • Kyckling är en mager köttprodukt som går att varieras, ha i sallad, grytor, ugnsstekt, hel, i färs och så vidare.
  • Rött kött som nät, fläsk, lamm och vilt ska begränsas till max 500 gram per person i veckan. I rätt mängd ger det dig viktiga proteiner och mineralämnen.
  • Mejeriprodukter som kvarg, yoghurt, fil, mjölk, ost och liknand ger protein och näring, dock inget järn. Keso med blåbär och nätter är ett nyttigt mellanmål.
  • Fullkornspasta, ris och bulgur ger dig fibrer, vitaminer och mineralämnen. Välj inte vita, raffinerade produkter.
  • Ägg är riktigt bra att ta fram under dagen, varför inte hårdkokta på en knäckebrödsmacka? Du får i dig protein och annan viktig näring.
  • Glöm inte frukt och grönt under hela dagen, gärna till varje måltid. Variera i färg och textur så att du får i dig olika ämnen och antioxidanter.

Mer bra råd om kost och träning finns här.

Stäng meny