Även om hälsan funnits i människors medvetande i allra högsta grad under den senaste tidens corona-pandemi, känner nog många igen sig i att vardagshälsan trots detta blivit lidande. Stillasittande hemarbete och restriktioner runt offentliga miljöer som simhallar och gym har satt sina spår. När vi nu ser ljusningen på pandemin är det hög tid att ta tag i det som kanske fått stå tillbaka och börja lägga grunden till ett hälsosammare liv på alla plan.

Din personliga hälsa kan delas upp i tre fält, som alla påverkar varandra. På hälsoschemat står kost, motion och psykiskt mående. För att helhetsbilden och din totala hälsa ska förbättras behöver du se över alla de här tre punkterna, men du behöver inte känna pressen att göra stora förändringar med en gång.

Att utgå ifrån just där du befinner dig idag är det allra bästa för en långvarig förändring. Du kan börja med att till exempel lägga till ett kosttillskott från dcg.se, börja med en rask daglig promenad och lägga till tio minuters meditation i ditt dagsschema. Att se till att det hälsosamma tänkandet håller i längden är viktigare än att försöka sig på extrema dieter och träningsprogram som vara håller i några veckor.

Hälsa i vardagen i fokus

Att förhålla sig till Folkhälsomyndighetens krav och rekommendationer har blivit en vana under corona-pandemin, så varför inte lyssna på dem i andra frågor också? Enligt FHMs rekommendationer är det minst 150 minuters måttligt ansträngande fysisk aktivitet i veckan som gäller, och detta ska ha gynnsam verkan mot både cancer, benbrott, fetma och psykisk ohälsa. Det motsvarar blygsamma 22 minuter om dagen. Perfekt för dig som inte upplever dig ”hinna med” att träna!

Och visst skulle de där tjugo minutrarnas måttligt ansträngande fysisk aktivitet kunna kombineras med något annat som får dig att må bra? Enligt Expressens hälsobilaga är sex snabba hälsotips att umgås med nära och kära, vistas utomhus, hemlagad mat, dricka vatten, stå upp vid skrivbordet när du jobbar – och att känna tacksamhet för ditt liv och det du har.

Stäng meny