Att få i sig D-vitamin är viktigt för skelettets uppbyggnad, för immunförsvaret och för flera andra funktioner i kroppen. D-vitaminbrist är särskilt allvarligt hos barn eftersom det kan leda till ett deformerat skelett som inte utvecklas som det ska, men det är även mycket viktigt för vuxna att få i sig denna vitamin. På nordliga och mörka breddgrader kan många personer riskera drabbas av d vitaminbrist under vinterhalvåret på grund av för lite solljus, men en bristande kost är också en vanlig orsak.
Sol och fet fisk viktiga källor
Det är viktigt att vara ute i solen varje dag för att undvika D-vitaminbrist. När huden exponeras för sol bildas vitaminet naturligt i kroppen, men om du är inomhus stora delar av året eller bär heltäckande kläder räcker inte den mängd som bildas för att tillgodose kroppens behov. Förutom solexponering kan du få i dig D-vitamin med maten du äter, särskilt animaliska livsmedel. De mest D-vitaminrika livsmedlen är:
- fet fisk
- mjölkprodukter
- ägg
- kött.
Trots att många livsmedel såsom mjölk och vegandryck berikas med D-vitamin kan det vara svårt att få i sig tillräckligt även med en animalisk kost och enligt Livsmedelsverket har var tionde ungdom för låga nivåer av D-vitamin i kroppen. Vegetarianer och andra som inte äter fisk är särskilt drabbade och Livsmedelsverket rekommenderar att dessa personer tar ett kosttillskott. Det finns D-vitamintillskott både i flytande form, som tabletter och kapslar.
Särskilt viktig i coronatider?
Eftersom ett intag av D-vitamin är viktigt för immunförsvaret har det på senare tid diskuterats om denna vitamin kan hjälpa kroppens motståndskraft vid insjuknande i covid-19. I en aktuell studie har forskare sett ett samband mellan D-vitaminbrist och svår sjukdom av coronaviruset. Även om forskarna i dagsläget inte är ense om huruvida vitaminet skyddar kroppen mot just det här viruset kan det inte skada att se till att du själv får i dig tillräckligt med D-vitamin.