En vitamin som är viktig för personer som bor i Sverige är D-vitamin och för dig som väljer att äta mycket vegetariskt är det särskilt viktigt att veta hur du får i dig tillräckligt. Enligt nya rön kan D-vitaminbrist vara kopplad till svåra fall av covid-19 och därför kan det vara extra viktigt att se över ditt intag just nu. Sol och fet fisk är två viktiga källor, men ibland kan även ett tillskott vara nödvändigt.

Att få i sig D-vitamin är viktigt för skelettets uppbyggnad, för immunförsvaret och för flera andra funktioner i kroppen. D-vitaminbrist är särskilt allvarligt hos barn eftersom det kan leda till ett deformerat skelett som inte utvecklas som det ska, men det är även mycket viktigt för vuxna att få i sig denna vitamin. På nordliga och mörka breddgrader kan många personer riskera drabbas av d vitaminbrist under vinterhalvåret på grund av för lite solljus, men en bristande kost är också en vanlig orsak.

Sol och fet fisk viktiga källor

laxDet är viktigt att vara ute i solen varje dag för att undvika D-vitaminbrist. När huden exponeras för sol bildas vitaminet naturligt i kroppen, men om du är inomhus stora delar av året eller bär heltäckande kläder räcker inte den mängd som bildas för att tillgodose kroppens behov. Förutom solexponering kan du få i dig D-vitamin med maten du äter, särskilt animaliska livsmedel. De mest D-vitaminrika livsmedlen är:

  • fet fisk
  • mjölkprodukter
  • ägg
  • kött.

Trots att många livsmedel såsom mjölk och vegandryck berikas med D-vitamin kan det vara svårt att få i sig tillräckligt även med en animalisk kost och enligt Livsmedelsverket har var tionde ungdom för låga nivåer av D-vitamin i kroppen. Vegetarianer och andra som inte äter fisk är särskilt drabbade och Livsmedelsverket rekommenderar att dessa personer tar ett kosttillskott. Det finns D-vitamintillskott både i flytande form, som tabletter och kapslar.

Särskilt viktig i coronatider?

Eftersom ett intag av D-vitamin är viktigt för immunförsvaret har det på senare tid diskuterats om denna vitamin kan hjälpa kroppens motståndskraft vid insjuknande i covid-19. I en aktuell studie har forskare sett ett samband mellan D-vitaminbrist och svår sjukdom av coronaviruset. Även om forskarna i dagsläget inte är ense om huruvida vitaminet skyddar kroppen mot just det här viruset kan det inte skada att se till att du själv får i dig tillräckligt med D-vitamin.

Stäng meny