Hur optimerar du både kost och träning för att bygga muskelmassa? Svaret på den frågan beror delvis på vem du frågar men det finns några tips som de flesta är överens om.

Grunden till bra muskelbyggnad stavas regelbunden träning. Utan kontinuerlig och progressiv träning finns det ingen kost i världen som kan hjälpa dig att bygga muskler. De flesta vill också ha en tydlig muskeldefinition och vill inte att musklerna ska ligga dolda under ett tjockt fettlager. För att mejsla fram muskeltonus krävs därför bra kostvanor. Ett smart kostschema som du kan få hos Ekoträning underlättar när du ska bygga muskler.

Styrketräning för ökad muskelmassa

Tunga vikter med få repetitioner ger ökad volym på en muskel. Om du istället vill bli funktionellt stark för att t.ex. undvika skador i en konditionsgren som löpning eller cykling är det istället lägre vikter men fler repetitioner som gäller. För att nå resultat måste varje set utföras till total uttröttning, d.v.s. du ska inte orka en enda repetition till. Kör du för lätt får du tyvärr aldrig några resultat av träningen

Alla människor är födda med olika förutsättningar för att kunna bygga stora muskler. Vissa kroppstyper har svårare att bygga stor volym medan andra knappt behöver träna mer än några veckor innan bicepsen börjar svälla. Utgå från dig själv och undvik att jämföra dig med andra eftersom det lätt gör att du tappar suget för träningen när du inte får lika snabba resultat som din kompis.

Rätt kost för att bygga muskler

Styrketräningen måste kombineras med bra kost med tillräckligt med energi. Lägg fokus på proteinintaget och variera proteinkällor mellan kött, fisk, baljväxter och ägg. Även nötter och frön är bra proteinkällor. Undvik socker och stora mängder vitt bröd och pasta.

Det är inte bara antalet kalorier och proteinmängd som påverkar hälsa och resultat av träningen. För att kunna träna kontinuerligt utan avbrott för sjukdomar och skador måste maten vara hälsosam och innehålla alla de nödvändiga näringsämnen som krävs för att kroppen ska kunna återhämta sig och bygga starkare muskler.

Hur bra du än tränar och äter kommer resultaten att utebli om du stressar och slarvar med vilan. Det är under vila och sömn som musklerna byggs upp och blir starkare. Se därför till att få din skönhetssömn varje natt!

Stäng meny