Hälsosam kost ses ibland som tråkig. Men en fläskytterfilé är ett lysande exempel på nyttig kost som, med rätt tillagning, kan kombineras med mängder av näringsrika tillbehör.

Ofta när det handlar om nyttig mat, tenderar tankarna att direkt förflytta sig till en tallrik med endast broccoli eller andra smaklösa upplevelser. Sanningen är dock att hälsosam kost kan vara både nyttig och smaka riktigt gott. Vare sig du tränar hårt eller vill tappa vikt finns massvis med god mat som hjälper kroppen att återhämta sig och samtidigt är snäll mot midjemåttet. Fläskytterfilé är ett lysande exempel på detta och längre ner kan du läsa om tips på hur du kan tillaga köttet samt hur en fläskytterfilé enkelt kombineras med nyttiga tillbehör.

Fläskytterfilé innehåller massvis med nyttigheter

Till att börja med ska det nämnas att en Fläskytterfilé kommer fullpackad med protein och vitaminer. Utöver hög proteinhalt är köttbiten dessutom snål på fett och kommer med ett lågt kaloriinnehåll per 100 gram.

Detta gör ytterfilén till en favorit bland både tyngdlyftaren och bland personer som letar efter ett hälsosamt alternativ i vardagen. Kombinerar du köttbiten med en skopa grönsaker, får du i dig massvis med näring som kroppen skriker efter och på så vis även minskar sötsuget efter maten.

Ugnsbaka eller koka köttet

fläskDet finns många sätt att tillaga fläskytterfilé på. Exempelvis kan du ugnsbaka ytterfilén. Sätt på ugnen till cirka 175 – 200 grader, lägg till sötpotatis, morötter och lök. Låt sedan allting baka i i cirka 30 till 40 min. Om du vill kan du även ta bort fett och senor om det föredras. Givetvis kan du lägga till andra tillbehör och kryddor om så önskas. Fördelarna med en ugnsbakad rätt är att du minskar risken för bränt kött vilket bildar ämnet akrylamid i högre halt.

Fläskytterfilé är även ett smaskigt tillbehör i grytan. Här finns mängder med alternativ, men i regel bör du först hacka ner filén i små bitar. Addera sedan rikligt med vatten i kastrullen, häll i köttet och kombinera med exempelvis köttbuljong, champinjoner hackad gul lök samt 1 eller 2 vitlöksklyftor. Med en gryta kan du göra så mycket, så testa dig fram med lite roliga kryddor likt svartpeppar eller kanske till och med lite soja. Detta är ett både ett smakrikt och gott sätt att ge din kropp rikligt med nyttigheter.

Stäng meny