Det finns otaliga hälsofördelar med att träna regelbundet och ha en välbalanserad och nyttig kost. Du blir starkare, gladare, men en av de främsta fördelarna är att den som tränar håller sig frisk lättare och kan öka din livslängd med flera år. 

En vältränad kropp är en glad kropp, även fast det kan vara jobbigt att ta sig ut i löpspåret vissa morgnar. Om du faktiskt tar dig tiden att träna och röra dig åtminstone 30 minuter om dagen lär du tacka dig själv när du passerar pensionsåldern. Se träningen som en tjänst du gör för dig själv, att du anstränger dig nu för att kunna njuta av livet längre.

Kom igång redan idag

Det är aldrig för sent att börja träna. Från det att första svettdroppen faller från pannan gör du kroppen en tjänst. Det viktiga är däremot att ta det lugnt i början, att starta med en elitidrottares träningsschema är inte att rekommendera. Det sista du vill är att åka på en skada det första du gör. Att istället ta sig tid att lära känna sin kropp och vilka övningar man tycker fungerar är det bästa sättet.

Tidigare nämnde vi att om man har en aktiv och sund livsstil kan man förlänga sin livslängd. Nu menar forskare att den ökade livslängden kan ligga på så mycket som hela 10 år. Enligt dem är det tre huvudsakliga faktorer som gör att man lever längre och dessa är konditionsträning, kost och tankesätt. De påverkar ens hälsa på olika sätt. Medan konditionsträningen främjar dina organ och ser till att hjärtat kan slå starkare hjälper nyttig kost till att stärka immunförsvaret. Träning och att ha en bra kosthållning är enkla medel för att må bra, men den slutgiltiga faktorn väger också väldigt tungt, nämligen en optimistisk livsinställning. Enbart genom att ändra sitt tankesätt kan livslängden öka med hela sju år. Kan du förhålla dig till dessa tre riktlinjer får du förhoppningsvis ett långt och härligt liv.

Om du är osäker på vilken typ av träning som lämpar sig bäst för att främja livslängden har det visat sig att gruppträning är bland de bästa alternativen, i alla fall om man ska tro Expressen. I deras artikel har de pratat med en psykiatriker som menar att social träning kan förebygga både demens och depression. Det handlar om den sociala gemenskapen och dess förmåga att främja så många hälsoaspekter. Ser man på demens har det visat sig att just dans och musik är saker som har en positiv verkan för att förebygga att det uppstår. Det handlar om att man upprätthåller sin inlärning, får träffa folk och självklart även den fysiska rörelsen.

Om du tvekar på om träning är något för dig hoppas vi att de argument vi lagt fram kan få dig att komma igång. Det kan vara segt och jobbigt i början, men med tanke på hur många fördelar det medför är det svårt att inte vilja starta sitt nya nyttiga liv. Oavsett om det är en promenad, en danskurs eller hederlig träning på ett gym är det ett steg framåt.

Stäng meny